Toeren over wakers, slapers en dromers
Toeren over wakers, slapers en dromers
De Zeeuwse dijken bieden alle ruimte voor prachtige toertochten met een scooter, e-chopper of (elektrische) fiets. Wie goed naar deze dijken kijkt, ziet opvallend veel verschillen. Bij sommige dijken klots het zeewater bijna tegen het buitendijkse pad op, maar niet iedere dijk ligt aan het water. Wat doen die dijken in het Zeeuwse landschap? Alleen maar erg mooi zijn, of hebben ze nog een functie ook?
Bijzonder is het eigenlijk wel. Juist in een landschap dat je zondermeer vlak zou kunnen noemen, vind je om de haverklap ophogingen. Tientallen kilometers aan dijken strekken zich als een fijnmazig web uit over de provincie Zeeland. Wie goed naar deze dijken kijkt, ontdekt een soort van hiërarchische rolverdeling, namelijk die van waker, slaper en dromer. Dijken horen bij Zeeland. Sterker nog, zónder dijken zou er geen land in zee zijn. We weten van de alleroudste dijken in Zeeland dankzij opgravingen bij Serooskerke op Walcheren. Daar zijn restanten gevonden van een dijk, die was opgebouwd uit plaggen van veen en klei. Deze is kort voor het jaar 200 aangelegd om weidegrond te beschermen.
Heel veel soorten dijken
In Nederland kennen we 43 typen dijken om het land droog te houden of juist onder water te zetten. Afhankelijk van het landschap waarin ze zich bevinden, hun waterkerende rol of hun geschiedenis kunnen we acht dijkgroepen onderscheiden: zeedijken, rivierdijken, polderdijken, meerdijken, kanaaldijken, waterliniedijken, dammen en stormvloedkeringen en nooddijken. Een aantal dijktypen werkt alleen in een samenwerkingsverband. Dit zijn dijksystemen en één daarvan is de waker, slaper en dromer.
Van waterkerend tot ‘schone slaapster’
De ‘waker’ is de waterkerende dijk. Deze beschermt als eerste het binnendijkse gebied tegen het buitenwater. Mocht deze bezwijken, dan vangt de volgende landinwaarts gelegen dijk de doorbraak op. Achter deze ‘slaper’ ligt soms nog een ‘dromer’. Tussen deze parallelle dijken lopen vaak dwarsliggende dijken. Zeeland kent vele kilometers aan dijken, aangelegd als waterkering. Door het steeds verder terugdringen van de zee en waterwegen ontstonden de binnendijken. Deze dijken kregen naast een waterkerende functie ook nut als verbinding. Zo zijn er vaak wegen over aangelegd. Vooral in kleinschalige poldergebieden als de Zak van Zuid-Beveland valt het wegenpatroon nog steeds grotendeels samen met het dijkenpatroon.
Ontdek de bloemdijken van Zuid-Beveland
De Zak van Zuid-Beveland is een oase van rust en ruimte. De bloemdijken die je daar ziet, ruim 80 kilometer lang, zijn dijken rond polders en voormalige getijdenkreken. Ze getuigen van de langdurige strijd tegen het water. Door opeenvolgende periodes van landwinning en overstromingen vormde zich een stelsel van binnendijken. Het is een prachtig, uniek gebied voor toertochten met een scooter, e-chopper of (elektrische) fiets.
Ga buitendijks met de scooter, e-chopper of (elektrische) fiets
Op Walcheren en de Bevelanden kun je op heel veel plaatsen terecht voor een buitendijkse tocht. Het uitzicht is er gegarandeerd ongekend mooi. Wil je de Zeeuwse dijken zelf ontdekken? Bij Scooter Huren Zeeland kun je terecht voor het huren van scooters, fietsen, e-choppers en zelfs tuktuks. En natuurlijk geven ze je graag de beste tips over mooie routes over Zeeuwse dijken. Er liggen tientallen kilometers wakers, slapers en dromers op je te wachten. Zo uniek is Zeeland!
Heeft u vragen? Neem dan contact met ons op en/of vul het contactformulier in.